Thursday, 19 June 2014

Pengalaman Interview Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29 (SPA) Part 1


Ni pengalaman interview yang ntah ke berapa kali pun aku tak hengat.. 
Saje nak share kat sini... mana tau kot2 bleh jadi panduan kat orang lain... mana tau kot2 ade yang sudi doakan aku lulus interview kali ni ye tak?? hehehe..

Ok, gini kesahnye...

Lepas aku lulus exam PPTM SPA aritu, diorang panggil aku interview pulak.
Interview kat SPA Putrajaya... 

Aku tengah stay kat Gerik sekarang... jadi masa tu memang tak sempat nak kaji kat mana bangunan SPA.
Bila aku tanya member aku, dia kata dekat bulatan beso... Dekat ngan bangunan KPDNKK kaler merah. Tempat keje dia kat situ... OK.. berdasarkan pengalaman aku berpeleseran di Putrajaya masa aku keje dulu, aku rasa aku tau kat mana... Tapi not so kompident lagi la...
(memang jadi habbit aku setiap kali nak pergi interview, aku akan kaji dulu koordinat, topografi, geografi dan biografi sesuatu company tu.. pastu aku akan congak tempat nak parking, jalan mana tak jem, dan kira brapa lama masa untuk sampai ke company tu... sebab aku taknak kelam kabut...teladan sangat...)

Interview aritu hari Rabu, pukul 11 pagi.. So, ari Selasa aku gerak dari Gerik ke rumah Nana kat Sungai Buloh. Memang situ la portnya... Sebab aku memang ade reserve satu bilik dalam rumah tu... baju2 & buku2 aku bersepah lagi kat sana.. Macam bese, mak bapak aku ikut sekali.. 

Lepas lepak2 barang sejam dua, terus pergi survey tempat kat Putrajaya.. Selalu aku pergi putrajaya, aku lalu kot tol Batu Tiga.. Tapi kali ni bajet nak dekat, aku try lalu tol Shah Alam.. Alhamdulillah... selamat sampai Putrajaya.. Pastu cari bangunan SPA, jumpe jugak.. Okeh lega... Tengok ade tempat untuk visitor parking ... lega... Pastu dengan hati riang, aku nak ajak parent aku pergi pasar malam kat Presint 2 tapi diorang tak mau... penat.. nak balik rehat.. ok.. aku pun balik.. malam tu baca sikit apa yang patut.. gosok baju, tido...

Maka bermula la kesah menyayat hati...

Hari interview pun tiba... Aku bangun awal, baca lagi apa-apa yang patut.. pastu breakfast, siap2, then keluar rumah seperti yang aku dah bajet... Masa nak pergi, aku salam mak bapak aku mintak restu.. Doakan aku tak gabra.. tu je aku mintak.. hehe..

Mengikut plan yang dah ditetapkan, aku pun keluar kot tol shah alam.. lepas beberapa minit perjalanan, aku rasa tak sedap hati.. Apasal lain macam jer jalan nih?? macam tak sama je yang aku lalu semalam?? pastu aku gabra dah.. tah hape2 jalan jer aku masuk... Tengok jam dah dekat pukul 10... Arramakk!! Aku bajet 10.30pagi dah kena sampai Putrajaya tapi disebabkan sesat, aku rasa macam kompom aku sampai lambat.
Masa ni aku doa kat tuhan supaya dipermudahkan urusan aku.. Alhamdulillah, aku berjaya keluar kat Glenmarrie.. Pastu aku cari batu 3, terus pecut laju g Putrajaya... Memang time ni duk kat lane 3 jer.. Dalam hati doa2 la jugak supaya tak kena speed track.. dah la bawak kete abah.. kang x pasal2 kene ketuk..hehe..
Lagi 15 minit dekat kul 11...

Aku sampai kat SPA.. nak parking kete.. Amik tiket, pusing2.. takde kosong! Ah sudah!! 
Tempat parkingnye pun satu.. Takleh pusing banyak kali.. Kalo ko dah tak jumpe parking lot kosong, dipersilakan blah, dan buat satu pusingan kat roundabout besar tu sekali, dan masuk balik.. haizzz...

Aku dah nak nangis time ni... kompom lewat!! 
Aku doa lagi mintak ade parking kosong untuk aku...

Lepas satu round, aku masuk balik, amik tiket... 

Haa... time ni memang ade sorang brader ni menguji kesabaran aku... 
Aku tengok dia macam nak keluar.. dah siap masuk dalam kereta, tutup pintu.. enjin dah start.. cantekk!!
Aku pun stay, bagi signal nak masuk... 
dekat 3 minit aku tunggu takde pulak tanda-tanda dia nak keluar...
Aku pun bersangka baik.. mungkin nak panaskan enjin dulu kot...
pastu aku nampak dia turunkan tingkap... sambil keluarkan tangan nak buang abu rokok..
Aku pun !@#$%^&* dalam hati... dekat belakang dah bersusun kereta (seyes aku tak perasan sebab kereta2 belakang takde pulak hon aku..baik betul diorang ni)..

Aku pun dengan kecewanya teruskan cari parking lain...dalam hati tak henti doa..dan Alhamdulillah aku ade nampak parking kosong satu.. tapi ade kereta double parking kat kereta sebelah... Adoii...

Aku pun dengan gigih adjust jugak bagi masuk bontot kete ayah aku tu.. Nasib baik tak calar.. kalau tak, tadah telinga la jawabnya... Tapi masa tu tak pikir dah... Lantak la.. calar,calar la... Sape suruh double parking..walhal kalau dia kena, maknanya dengan aku aku skali kena ye tak?? Mungkin aku stress sangat masa tu.. Ok.. settle hal parking...

Aku pun kelam kabut turun keta, nak pergi kat guard post sampai terlupa aku pakai selipar Jepun!! haizzz.. patah balik ke kereta, tukar kasut sarung... Kasut sarung aku memang spare je simpan dalam kereta.. Alhamdulillah... sambil aku jalan laju-laju nak pergi guard post tu aku sempat usya jam aku.. Aikkk???? tepat pukul 11??? Subhanallah... Aku ingat dah pukul 11.30 T__T... huhuhu... Sampai kat guard post, aku kena tulis nama untuk record..Aku confirmkan balik tempat interview tu dekat Pak Guard tu dan aku lega aku di tempat yang betul.. Hilang keayuan aku dah bila tertonggek-tonggek plak naik bukit pergi bangunan SPA tu.. 

Sampai kat bangunan, aku tanya receptionist, dia suruh naik lif, tingkat 6..

Dalam lif, aku jumpe sorang dak pempuan ni dengan mak dia.. Datang nak interview jugak, tapi jawatan lain. Lega... Ade geng! hahahaha...

Sampai kat tingkat 6, aku rasa macam suasana rileks jer... 

Dekat depan bilik tu, ade meja.. Tempat serah surat tawaran dan sijil2 untuk disahkan oleh kerani tu. Lepas tu, dia suruh aku duduk. 

Aku pun duduk la kat kerusi-kerusi yang dah disediakan.. Takde la ramai sangat... Aku pun hambik nafas, hembus, pastu tengok tv.. hehehe... Tetiba makcik yang naik lif sama dengan aku tadi duduk sebelah aku... Kami pun sembang-sembang la sikit.. Kasi hilang nervous.. Makcik tu dari Banting.. Patut la bunyi jowo.. hehehe.. pastu selang sebuah kerusi dari aku, ade sorang gegel ni pun nak interview sama jawatan cam aku jugak.. lalu aku pun sembang dengan dia pulak... Dak ni muda lagi, baru 23.... Sambil sembang ngan dia, aku sembang ngan makcik sebelah.. pastu dak pempuan ni balik.. gitu la kesahnya sampai la aku dipanggil ke bilik interview... 

Sambung part2 plak.... hahahaha....
Part 2 aku akan citer soalan-soalan yang diorang tanya kat aku masa interview tu...

Camne?? Rasa buang masa tak citer aku ni??? hahahaha..
Saje nak pekena korang.. Bukan selalu aku buat keje camni.... hehe..
Aku nak korang ambil pengajaran la jugak dari kesah aku tadi... nama lagi pengalaman... ye tak?? hehe..

Jangan Marah arrr...
Ok, jom tengok soalan ape yang dia tanya.. 
Kita lihat siapa yang kenaaaa???

Thanks for reading =) comment le weyh!