Thursday, 20 June 2013

Tangga Rumah Opah


abaikan muka yang selekeh dan sengal ni..

Last Last Last Last week aku pergi makan dekat restoran Upin Ipin dekat Seksyen 13 Shah Alam dengan Nana. Sementara lalu dekat building Les Copaque, nampak mural(betul ke??) ni kat dinding dia..

Aku pun lantas kuarkan enpon cabuk aku, suruh Nana ambilkan gambar aku. Nana pun dengan tak ikhlasnye, ambil gambar aku ala kadar jer..Grrrr.. 
(tak ikhlas sebab aku kaco dia tengah sms ngan bf dia. ciss!!)

Aku suka gambar ni..teringat zaman aku membesar dekat kampung dulu.. Rumah opah aku ada tangga macam ni tapi kaler pink. Tepi dia licin, so aku selalu buat gelongsor.. Pernah sekali, sepupu aku, Mira buat aksi stunt, gelongsor dengan kepala ke bawah, lepas tu terus jatuh menonggeng.. Huhuhu.. Bila dia nangis, opah marah kitorang sebab main kat tangga tu.. Tapi xde maknenye nak dengarrrr... Main balik.. Nak lagi dasat, menggelongsor sambil berdiri..hahaha..Gila hati kering masa aku kecik2 dulu... Selagi 'tak kena', memang tak serik. 

Tangga tu jugak menjadi port lepak kawan-kawan aku dan jugak kawan-kawan Opah. Kalau ramai, naik dekat beranda sikit.. Kalau Opah rajin, dia hidangkan air kopi dengan biskut lutut kat kengkawan dia..Kadang-kadang aku lunch pun dekat tangga ni.. Suruh Opah suapkan..Nyumm..Nyum.. best gila Opah suap sambil tengok ayam lalu-lalang...kadang-kadang kambing pun ada..

Dekat tangga ni jugak la aku selalu tumbuk inai yang Opah tanam.. Lepas tumbuk, aku tunggu Mak Yang balik kerja dulu, lepas tu suruh dia inaikan..Hehehe..

Dan dekat tangga ni jugak aku selalu jadi tukang urut atau tukang garu belakang badan Atok aku. Cett!! Sambil-sambil tu, atok akan baca ayat-ayat Al-Quran yang dia hafal (selalunya surah Yassin la) tak pun berzikir.. Lepas habis garu, Tok janji akan belikan keropok petang nanti..hehehe.. Kadang-kadang Atok bercukur dekat tangga ni jugak sambil pegang cermin..hehehe

Tangga ni akan jadi lebih berseri-seri bila tiba Malam Tujuh Likur.. Bulan Puasa, tangga ni akan jadi terang benderang dengan pelita, lampu kelip-kelip dan juga lampu kalimantang.Kadang-kadang Abah datang bawak bunga api besi.. Gantung bunga api tu dekat pokok bunga kertas tepi tangga..lagi cantik!! Tapi bila raya, tangga ni akan jadi berpasir sampai ke beranda sebab ada orang bawak naik kasut sampai depan pintu..Grrr... Nak sapu, Abah tak bagi sebab tak baik menyapu kalau ada tetamu..Tambah-tambah kalau tetamu tengah soru katanya... Okay.. lepas tu, aku raya pulak kat rumah tetamu tu, bawak kasut sampai depan rumah dia jugak..dengki punya pasal.. Sebab aku sayang tangga tu.hahaha..

Sekarang, tangga tu dah takde..Opah aku dah renovate rumah sebab Maksu aku nak kawen dulu.. Aku rindu sangat rumah kayu Opah dulu. Aku suka tengok corak-corak tingkap rumah opah aku. Bila aku duduk kat tingkat atas (masih berkayu) rumah Opah, aku dapat imagine macam mana Mak tinggal kat situ dulu..Huhuhu..Nostalgia betul. Boleh plak aku imagine Mak sikat2 rambut dia tepi tingkap sambil dengar radio lagu Uji Rasyid dan Hail Amir.. Lepas tu Abah lalu depan rumah naik Scrambler.. hahahaha...Cehh!! Daya imaginasi tinggi bebeno..

Sekarang dah tak banyak rumah camni.. Kalau ada pun, mungkin dah reput.. tunggu masa je nak dirobohkan. Rumah Opah dulu pun dah hampir reput. Sebab tu kalau aku naik tingkat atas, aku pijak pelan-pelan jer sebab Opah cakap ada lantai dah reput. Masa aku kecik-kecik dulu pun kalau aku main kejar-kejar dengan Abang, mesti Opah marah. Takut rumah roboh katanya...hehehe.. 

Banyak betul kenangan masa duduk dekat kampung. Aku rindu saat itu. Tapi kalau orang tanya, "Ko nak tak jadi budak kecik balik??" , ni jawapan aku..

"Taknak!! Nehii..Never!!!"...

Hehehehe..

Thanks for reading =) comment le weyh!