Monday, 1 April 2013

Alahai PTPTN

Assalamualaikum w.b.t

Dari pagi tadi aku try bukak website PTPTN tapi haraaammmm..
Jangan kata nak semak baki pinjaman, bukak 'Anjung' dia pun tak mandang.. haizzz..
Bukan baru hari ni, tapi dah berminggu-minggu aku try. Lembab nak mampos. Tak tau la nape.
Ramai sangat ke yang nak semak baki, semak senarai hitam, atau apply loan??

aku bakor kang!!!

Ni masa untuk student apply loan ke?????

Aku tak paham la..
Ko nak suruh aku bayar.. (siap tambah cas perkhidmatan lagi..)
tapi servis tak bagus..
caner???

Aku bukan nak condemn lebih-lebih sebab sebelum ni pun memang aku terhutang budi kat PTPTN yang sudi bagi loan pada aku masa zaman hingusan aku dulu.. tapi agak-agak la... Aku nak bayar pun rase macam menyampah jer.. tapi aku memang wajib bayar jugak!

Hmm... bila boleh abes bayar eh?? Agak-agaknye lepas umur aku 40 tahun pun belum tentu abes lagi..hehehehe... Disebabkan hutang yang ni pun tak abes2 bayar, maka aku tak berani nak ambik hutang benda-benda lain. Aku tak mau jadi macam pepatah melayu, "Biar Papa Asal Bergaya". Biar la aku pakai pakaian murah-murah, enset nokia cokia, kereta tenggiling kelabu yang dah tak lama lagi kene pergi test Puspakom, asalkan hidup aku tak terbeban dengan hutang keliling pinggang. Takut nanti kalau aku mati awal, tak sempat nak bayar hutang pulak... Mana la tau kan?? Ajal dan maut tu kan kat tangan tuhan..

Jadi, aku tengah berfikir ni.. Adakah aku patut buat potongan gaji untuk membayar semula hutang PTPTN tu atau potong dari KWSP? atau tak payah potong ape2, bayar tiap-tiap bulan (sangat!!!) macam biasa???
Mana lagi senang???

Bagi idea sket!! =)
Thanks for reading =) comment le weyh!