Wednesday, 31 October 2012

Taufan Sandy

Kelmarin kita telah dikejutkan lagi dengan satu bencana alam yang sangat dasyat selepas Tsunami di Jepun tahun lepas. Kali ni Taufan Sandy pulak yang telah menghuru-harakan beberapa buah negara iaitu New York, New Jersey, Jamaica, Haiti dan lain-lain lagi dengan menyebabkan banjir besar dan bekalan electric terputus!

Kalau nak tau lebih lanjut pasal Taufan ni sila google ye, aku malas nak menaip.

Bila kita tengok negara-negara orang lain yang kena bencana ni ni, apa yang ada dalam hati dan otak korang???

Takut?? "tak kot..negara orang, bukan negara aku"...
Kalau ada yang jawab cenggini, memang kuang asam boi punya orang! Memang la yang kena bencana tu bukan negara ko tapi disebabkan bencana ni jugak la, ekonomi negara ko boleh terjejas hang tau tak??
Walaupun aku kurang arif dalam bab-bab ekonomi ni tapi aku tau pasaran Asia akan terjejas sebab kebergantungan hasil eksport ke pasaran Amerika Syarikat. (cewah ayattt..tak bleh blah).


 Banjir di bandar.. Cuba bayangkan ini KL.. Bersepah sampah & kereta kot.


Cuba bayangkan anda adalah salah seorang yang menaiki bot penyelamat ni.. apa yang ada dalam fikiran korang time tu??? 'Hmmm arnab aku.....sob!'

Dasat giler ombak dia.. 

Sedih?? "ape nak sedih pulak?? Bukan ada ahli keluarga aku pun kat sana"..
Memang la takde ahli keluarga ko kat sana. Tapi cuba pikir dekat rakyat Malaysia yang tinggal dekat sana. Makanan diorang kena catu taw sebab takut takde stock makanan. Ye la, dah electric terputus, banyak kilang-kilang yang buat makanan tak dapat nak beroperasi. Tambah-tambah kilang yang dah kena banjir, confirm makan masa nak repair balik mesin-mesin yang dah rosak. Lagi satu, kesian dekat mangsa-mangsa yang terkorban sebab rumah kene hempap dengan pokok, hanyut dengan banjir, terkena serpihan objek yang diterbangkan taufan tu dan yang paling sadis lagi terkena renjatan electric.
Dulu masa taufan Irene pun electric terputus sampai 10 hari. Pok Cik Obama kata, taufan ni lagi dasyat. Ntah bape minggu la pulak diorang ni bergelap. tak pikir ke??

Sampai tercabut akar pokok besar ni. Boleh bayangkan tka betapa kuatnya angin taufan Sandy ni.


Insaf ?? "Insaf la jugak sikit... Tu la.. sape suruh banyak buat maksiat lagi???"...
Tak payah cakap negara orang la.. Negara sendiri pun 2 kali 5 jer.. Maksiat merata-rata. Ada ulama tegur, kena condemn! Dem!! Tunggu je la balasan Allah.. Tapi kalau Allah turunkan bala, semua kena. Ko baik ke, jahat ke, merasa je sama banyak.. Kongsi-kongsi na.. Sharing is caring..! Takut?? Banyak-banyak la berdoa semoga Allah melindungi negara kalian. Wahhh.. mode ustazah!


Ni macam kawasan yang didiami penduduk miskin je.. Kat Haiti ke ni?? 
(*suka-suka hati aku je.. Kalau orang Haiti tau, kena pelangkung kepala)


Marah?? "Nak marah kat sapa?? Dah bencana tu nak datang.. Mane boleh sape-sape halang kuasa tuhan"
Yes! Agree! Nak marah sape?? penampo nak???
Pihak berkuasa di AS pun dah bagi amaran bencana ni awal-awal lagi so penduduk kat sana dah boleh get ready. Semua sekolah, airport, KTM (ehh?? motif KTM??), train dah diarahkan tutup. So, takde pihak yang perlu dipersalahkan. Ni bukan kes cuai. Ni kes bencana alam. Takde sape boleh melawan kuasaNya. Cuma company-company insurans la boleh muntah darah nak hadap mangsa yang nak claim insurans.. Muakakkaka.. Claim weh..jangan tak claim. Bior bankrupt terus company insurans tu..hahaha.. (apasal aku jaki sangat ni??)

jahanam kereta..claim..claim...

So, kesimpulannya, setiap bencana yang Allah turunkan tu adalah amaran dariNya supaya umat manusia yang selalu lalai dan alpa ni beringat bahawa tiada sesuatu pun di dunia ini yang berkuasa dariNya dan sesungguhnya siksaan Allah itu amatlah pedih. Ni baru sikit. Kat akhirat nanti lagi dasyat..MasyaAllah!!



Thanks for reading =) comment le weyh!